Een bemoediging voor een ontmoedigd hart

Je voelt je alleen. Hopeloos, leeg en verward. Hoe kun je je nou zo voelen? Er is niets in je leven waarover je kunt klagen. De mensen om je heen zijn gezond, je hebt een huis, eten, werk, vrienden. Alles lijkt goed aan de buitenkant. En toch, je bent ongelukkig, ontmoedigd. Moedeloos, misschien is dat het wel het goede woord. De mensen om je heen zien het niet want je weet precies hoe je het masker op moet zetten. Maar diep vanbinnen voel je je verslagen. Open en eerlijk zijn over je gevoelens en je diepste zijn lijkt onmogelijk. Wat een diepe eenzaamheid kan zich toch verschuilen achter het uiterlijk. Mensen moesten eens weten. Oh ja, naar de kerk gaan doe je wel want dat hoort erbij. Je bent Christen en zo hoor je je toch niet zo te voelen? Die eerste dagen van je wandel met de Heere waren zo goed, zo vol liefde en vrede. Maar nu denk je dat dat wellicht nooit echt geweest is, want kijk nou eens hoe je er nu bij zit, hoe je je nu voelt. Dat kan toch nooit echt zijn? Je proeft het aan alles, je weet het zeker, het gaat niet goed met mij. Je bent depressief, ontmoedigd, verslagen en alles in je schreeuwt om rust, om vrede.

Verder lezen Een bemoediging voor een ontmoedigd hart

Verlangen naar God

In het geloofsleven zijn er momenten van intens verlangen naar God. Er is een honger die niet gestild kan worden. Met David zeggen we dan “Wat buigt u zich neer, mijn ziel, en bent u onrustig in mij?” Er is een onrust vanbinnen. Een stille maar duidelijke overtuiging dat de wereld geen vervulling kan en zal geven. Een zeker weten dat alleen God de leegte, de stilte en het verlangen kan vervullen.
Verder lezen Verlangen naar God

Gebed ten tijde van verzoekingen en verleidingen

Een Christen kent tijden van verzoeking en verleiding. Soms duren deze periodes kort, andere keren lang. Het kan een ware uitputtingsslag zijn om vast te houden aan God en Zijn Woord. We kunnen onszelf dingen opleggen die misschien niet zo bedoelt zijn. Zo denken veel Christenen dat als ze maar lang en intensief bidden en veel woorden gebruiken, dat de verleidingen dan vanzelf weggaan. Als we maar zo intensief mogelijk aan andere dingen denken en veel bidden, dan gaat het zelf over. We kunnen zo een zware last op onszelf leggen die niet vol te houden is. Zegt Jezus het Zelf niet in Mattheüs 6:7-8?

Verder lezen Gebed ten tijde van verzoekingen en verleidingen

Memento Mori

Ik heb sinds kort een munt in mijn broekzak. Het is geen euro, geen twintig cent, geen tien cent, het is zelfs helemaal geen geld, maar een token. Een visuele en fysieke reminder. Aan de ene kant van de munt staat ‘Memento Mori’ met daarbij de afbeelding van aan schedel. De andere kant van de munt bevat de tekst ‘You could leave life right now. Let that determine what you do and say and think.’ Samen met de afbeelding van een zandloper.

Verder lezen Memento Mori

Mag het wat kosten?

Negativiteit kost energie. Mensen hebben een bepaalde hoeveelheid aan mentale en fysieke energie die door verschillende zaken verbruikt kan worden. Er hoort een balans te zijn tussen zaken die ons energie kósten en zaken die ons energie géven. Ook in de gemeente van Jezus Christus. Het werk binnen de kerk heeft mooie kanten maar ook zeker minder mooie kanten. Kanten die energie geven en ons aanmoedigen om door te gaan, maar ook kanten die ons volledig leegzuigen.

Verder lezen Mag het wat kosten?

Wat is ons getuigenis?

Christen-zijn en kerk-zijn. Wat een akelige combinatie kan dat toch zijn. Ik weet niet of het aan ons ligt, maar er zitten zoveel kritische geesten in onze kringen. Zo vol met (voor)oordelen en kritische blikken, niets is goed genoeg, alles kan en moet beter. Of het nou het gezinsleven is, persoonlijke zaken of andere dingen, ze weten het altijd beter. Er is kritiek op elk onderdeel van het (christelijke) leven.

Verder lezen Wat is ons getuigenis?