Koning angst (Column week 13)

We hebben een nieuwe koning. Koning Angst. De machtsovername was heel subtiel, maar nu zit hij toch echt op de troon en hij trekt de teugels strak aan. Ook Londen is ten prooi gevallen als het epicentrum van de besmettingen in Engeland. Vanaf afgelopen maandagavond zitten we officieel in een lockdown. De besluiten van de overheid zijn goed, maar ze gieten olie op het angstvuur dat in veel mensen is ontstoken.

Toch gaan onze lessen gewoon door. De studenten die in of net buiten de school wonen, zitten verspreid door het gebouw en hebben een live-verbinding met de leraren. Studenten die verder weg wonen, kunnen ook gewoon online inloggen en meekijken. Ook mogen we de bibliotheek blijven gebruiken. Het dagelijks leven verandert ingrijpend en dat zullen jullie ook ervaren. Zo moeten de gezinnen het plein (onze tuin) om beurten gebruiken, mogen de kinderen niet met vriendjes spelen en mogen we niet op visite bij elkaar.

Het is belangrijk om up-to-date te blijven van de ontwikkelingen. Maar het valt mij op dat veel mensen erg obsessief met het nieuws bezig zijn, zodat ze vrijwel over niets anders kunnen praten. Waar je jezelf continu mee vult zal je uiteindelijk gaan beheersen. Is dat niet wat we zien in deze tijd? Daarom een wijze raad vanuit Kolossenzen 3:15-16 waar staat: ‘En laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar. Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart’.

Het is een opdracht. Geen keuze. Denk eens na over deze verzen. Wat is jouw getuigenis in deze tijd? Want waar je mee omgaat, raak je mee besmet!

Voor welke koning buig jij? Leve de Koning!


Elke maand mag ik een column schrijven in ‘Het Urkerland’, de plaatselijke krant van Urk. De columns gaan over het leven van ons gezin in Londen. 
Bekijk hier alle columns.