Halloween in Londen (column week 45)

Het is herfst en dat is te merken! De parken liggen vol met bladeren, de bomen worden langzaam kaal en het wordt steeds vroeger donker. De kinderen vinden het prachtig en op weg naar school duiken ze maar wat graag in een grote hoop met bladeren. Herfst is echter ook de tijd waarin Halloween gevierd wordt en we merken dat dit hier best wel leeft.

Halloween wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, ook in Engeland. De mensen die ik hierover heb gesproken zien de populariteit de afgelopen jaren enorm toenemen. Uiteraard kun je in een wereldstad als Londen alles krijgen om hier aan mee te doen. Het lijkt allemaal heel onschuldig. Ach, laat die lieve kinderen zich toch verkleden. Wat schuilt er nou voor kwaad in om naar een ‘fright night’ te gaan?

Gelukkig zijn er genoeg mensen die hier anders over denken. Zo ook de gemeente waar we inmiddels aangesloten zijn. Sinds een jaar of 5 organiseren ze op 31 oktober een Licht Feest als tegenhanger van Halloween. Weken van tevoren geven ze hier al ruchtbaarheid aan en nodigen mensen uit. Want, zoals Paulus al schreef, welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis? Ook wij zijn naar deze avond gegaan met de kinderen.

Het zaaltje waarin de diensten gehouden worden was helemaal versierd met lichtjes, ballonnen en slingers. Er waren veel kinderen en iedereen werd verzocht een gekleurd kledingstuk dragen. Het was erg leuk georganiseerd en alle kinderen genoten van de spelletjes, het eten dat was meegebracht en het samenzijn. Na het eten sprak de voorganger een minuut of 15 over ‘Jezus Christus, het licht van de wereld’ vanuit Johannes 8. Hij deelde de boodschap van het Evangelie. Wat is er mooier dan om de boodschap van het Licht te verspreiden op een avond als de duisternis hoogtij viert? Een aantal bezoekers waren zichtbaar aangeraakt door de boodschap. Bijzonder om te zien hoe deze kleine gemeente zich inzet om het Evangelie te verspreiden onder de inwoners. We gingen bemoedigd op weg naar huis.

Het mag dan herfst zijn en steeds donkerder worden maar wij weten dat het licht in de wereld gekomen is.


Elke maand mag ik een column schrijven in ‘Het Urkerland’, de plaatselijke krant van Urk. De columns gaan over het leven van ons gezin in Londen. 
Bekijk hier alle columns.